Műugrás – gyakori kérdések

Összegyűjtöttük a műugrás után érdeklődőkben gyakran felmerülő kérdéseket (FAQ / GYIK). Ezzel is szeretnénk segíteni döntésedet, de ha bármi további kérdésed van, nyugodtan lépj velünk kapcsolatba!


Milyen egy műugró edzés?

A vízi edzés előtt a parton bemelegítünk, utána egy órát ugrálunk a medence széléről és magasabb szilárd elugró helyről vagy rugalmas műugró deszkáról. Mindenki olyan ugrást ugrik, ahol épp tart – ezt az edzők határozzák meg.

A tornatermi edzések elején bemelegítünk, aztán a terem lehetőségeitől függően különböző ügyességi, egyensúly, technikai és talajgyakorlatokat végzünk. Ugrálunk minitrampon, gumiasztalon, szivacs gödörbe vagy épp air track-es gyakorlatokat csinálunk.


Milyen előnyei vannak a műugrásnak?

Ha kitartóan jársz, erős, gyors és laza leszel. Szépen kidolgozott tested lesz, javul a test és térérzékelésed, a mozgáskoordinációd, szóval sokkal ügyesebb leszel!


Hány éves korban érdemes elkezdeni a műugrást?

Minden korosztály járhat edzésre, de ha versenyzésről van szó, az ideális kezdés a 7 éves kor lenne. Azonban akinek van már előképzettsége, jártas más sportágakban, később is kezdheti. Pl. a 12 éves volt tornászok is be tudják érni a műugrókat.


Van csoport a saját korosztályomban?

A gyermekcsoportokban 7-17 éves gyerekek vannak. Nálunk, a Rugólábban a gyerek edzésidők alatt 3 csoportra osztva, 3 edző foglalkozik a különböző tudású és korcsoportú gyerekekkel!

A felnőtt csoportokban 18-72 éves korú ugróink vannak, akikkel szintén 2-3 edző foglalkozik minden edzésen. 25 év felett a Masters kategóriában van versenyzési lehetőség is.

2019. szeptemberétől óvodás programunkat is elindítjuk, ahova 4-8 éves gyerekeket várunk majd. Ennek a csoportnak a részleteiről az RLSE Minik oldalon találtok információkat.


Hány edzés van egy héten?

Heti hat nap van edzésidőpont és Te választhatsz, hogy melyikre jössz el. Minimum kettőre érdemes, de jöhetsz akár többre is.


Mi van, ha nagyon jól megy nekem a műugrás?

Akkor az edzők először a hazai versenyekre készítenek fel. Ha ezeket az akadályokat jól veszed, akkor van lehetőség a csapattal külföldre menni. Rendszeresen járunk külföldre versenyezni, így érdemes odatenni magadat, mert a sok élmény mellett még világot is láthatsz.


Mi van, ha nem sikerül a nemzetközi szintet elérnem?

Van, aki csak a hazai versenyeken indul, de olyan is, aki nem versenyzik. Nem mindenkiből lesz élsportoló. Nálunk helye van annak is, aki „csak” a mozgás, a sportág, a társaság szeretete miatt jön le edzésekre.


Mi van, ha nem vagyok elég bátor?

Az ugrásokat fokozatosan tanulod meg. Igazán könnyűekkel kezdünk, bőven lesz időd bátorságot gyűjteni! Ha az edző úgy látja, hogy kész vagy a nehezebbre és Te is így érzed, akkor továbbléphetsz, Te döntöd el!


Bizonytalan vagy, hogy neked való-e a műugrás?

Gyere el egy próbaedzésre, ami ingyenes! Itt aztán láthatod, mit csinálnak a többiek, magad is kipróbálhatsz dolgokat, megismerkedhetsz az edzőkkel és a társasággal. A próbaedzés után pedig veled és szüleiddel közösen megbeszéljük, hogyan tovább.


Mennyire kell úszni tudnom, hogy műugrani járhassak?

Alapvető vízbiztonságra van szükség, ami nem a 4 úszásnem kifogástalan tudását jelenti. A fontos, hogy be merj ugrani a vízbe, le merj menni mélyre, hogy ott kinyisd a szemed és alapvető feladatokat megcsinálj. Ezt a próbaedzésen az edzők megnézik.

Megtetszett ez a nagyszerű sportág?
Gyere hozzánk műugró edzésre!